Učešće domaćih kompanija na tenderima EPS-a

Bez autora
Mar 11 2012

Ministar za infrastrukturu i energetiku u Vladi Republike Srbije Milutin Mrkonjić najavio je danas formiranje radne grupe koja će voditi računa o tome da domaće kompanije imaju ravnopravne uslove na tenderima Elektroprivrede Srbije (EPS). Ministar Mrkonjić je nakon sastanka sa predstavnicima EPS-a i konzorcijuma domaćih kompanija za konsalting i inženjering u energetici, naveo da će radna grupa pratiti tenderski proces i stvarati uslove da se eliminišu "uska grla" koja smetaju realizaciji tih značajnih projekata. Radnu grupu će činiti predstavnici Ministarstva za infrastrukturu i energetiku, EPS-a, preduzeća elektro-mašinogradnje i Uprave za javne nabavke Republike Srbije. Država će moći da insistira na većem učešću domaćih kompanija u slučajevima kada se energetski poslovi finansiraju komercijalnim kreditima, što je već uradila kod kineskog i azerbejdžanskog kredita. To neće biti moguće u slučaju kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Evropske investicione banke (EIB) i Svetske banke (SB).

Učešće domaćih kompanija na tenderima EPS-aMinistar za infrastrukturu i energetiku u Vladi Republike Srbije Milutin Mrkonjić najavio je danas formiranje radne grupe koja će voditi računa o tome da domaće kompanije imaju ravnopravne uslove na tenderima Elektroprivrede Srbije (EPS).

Ministar Mrkonjić je nakon sastanka sa predstavnicima EPS-a i konzorcijuma domaćih kompanija za konsalting i inženjering u energetici, naveo da će radna grupa pratiti tenderski proces i stvarati uslove da se eliminišu "uska grla" koja smetaju realizaciji tih značajnih projekata.

Radnu grupu će činiti predstavnici Ministarstva za infrastrukturu i energetiku, EPS-a, preduzeća elektro-mašinogradnje i Uprave za javne nabavke Republike Srbije.

Država će moći da insistira na većem učešću domaćih kompanija u slučajevima kada se energetski poslovi finansiraju komercijalnim kreditima, što je već uradila kod kineskog i azerbejdžanskog kredita. To neće biti moguće u slučaju kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Evropske investicione banke (EIB) i Svetske banke (SB).

Poslovi koje su članice konzorcijuma do sada obavile za EPS su garancija da mogu da ispune sve rokove i zahteve. Konzorcijumu su potrebni kapitalni energetski poslovi u Srbiji kako bi imao reference za poslove u inostranstvu i tako sačuvao 12.000 radnih mesta.

Predsednik Izvršnog odbora konzorcijuma Slobodan Babić istakao je da 14 srpskih firmi i instituta koji čine taj konzorcijum ne žele povlastice, već samo ravnopravno učešće na tenderima.

Domaće firme iz srpske elektro-mašinogradnje, članice konzorcijuma, dugogodišnji su pouzdani parteri EPS-a, rekao je generalni direktor EPS-a Dragomir Marković. EPS godišnje u tehničke programe ulaže približno 700 miliona evra, od čega u investicione programe u kojima velikim delom učestvuje domaća privreda od 400 miliona do 500 miliona evra. Da bi se omogućilo veće učešće srpske privrede, moramo da imamo domaći bankarski sektor koji će to podržati, zaključio je Marković.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik